51795656_1951316151633707_3529895279685795840_n

Július 29. – A Rúzs Nemzetközi Világnapja

Ünnepelj velünk!

A rúzs minden nő számára elengedhetetlen sminktermék. 1770-ben a Brit Parlament ördögi kísértésnek nevezte, melyet a nők használnak a férfiak házasságba csábításához.
A botrányok és a megbélyegzés ellenére, a rúzsok egyre elfogadottabbá és népszerűbbé váltak.

Érdekesség: Meglepő, de még George Washington és Viktória királynő is viseltek rúzst!

Ismerd meg a rúzs történetét!

A rúzs története egészen az ókorig nyúl vissza, amikor az egyiptomiak hennával és más pigmentekkel színezték ajkaikat. A megfelelő árnyalat elnyeréséhez sokszor kiszáradt, porrá zúzott bogarakat és féldrágaköveket is használtak. Az első tömör, rúd formájú illatosított rúzst Abulclassis andalúz arab tudós alkotta meg az iszlám reneszánsz idején 1000 körül. A smink és az ajakszínezés Európába a 16. században talált nagy népszerűségre I. Erzsébet angol királynő uralkodása alatt, akinek a vérvörös árnyalatok nyerték el tetszését. Két század leforgása alatt azonban nagy változás történt a rúzsról és a sminkről alkotott közvéleményben. 1770-ben az angol parlament törvényben ítélt el minden nőt, aki kisminkelt arccal csábította el a férfiakat. A rúzs megítélése az 1800-as évekre sem változott, továbbra is a prostituáltak eszközének nyilvánították. Az ekkor hatalmon lévő Viktória királynő az alvilági nők buja játékaként jellemezte a sminktermékeket. A 19. század végétől a női emancipációnak és a filmvásznakon megjelenő kisminkelt színészeknek köszönhetően a rúzs hamar visszanyerte egykori népszerűségét. A mai formában ismert tekerős rúzs legelőször 1883. május elsején Stylo d’Amour néven jelent meg az amszterdami kozmetikai világkiállításon. A terméket a francia Gurleain cég mutatta be. A rúzs a mai napig tartó hatalmas népszerűségét azonban a második világháború alatt berobbanó hollywoody filmeknek köszönheti.

 

1983-ban, pont száz évvel később az első rúzs után mutatkozott be az Inglot, mostanra már több mint 3 tucat különböző ajaktermékkel és megszámlálhatatlan gyönyörű árnyalattal.

0

Keresés